30.03 ‘The crowd’ af King Vidor feat. Rumpistol i Cinemateket

King Vidors stumfilm ’The crowd’ med 1920’ernes New York som et fantastisk bagtæppe bliver akkompagneret af Jens Berents Christiansen alias Rumpistol og hans elektroniske lydunivers, når Wundergrund on Tour og Cinemateket endnu engang byder velkommen til en lydløs film med livemusik i salen!

Man glemmer aldrig sekvensen. 1920’ernes New York, der kribler af menneskemyrer, falliske succesmonumenter, biler, højbaner, parallelle striber af skorstensrøg set fra oven, og så en umulig kamerabevægelse i lyntempo på ydersiden af en 50-etagers kontorbygning, hen over de mindst lige så mange identiske skriveborde og durk ned i tilværelsen hos en af menneskene i myretuen: John Sims, født den 4. juli ved årtusindskiftet og ”en af de 7.000.000, som troede, at New York afhang af netop dem.”

King Vidors ‘The Crowd’ er en af filmhistoriens mastodonter. Massiv i scenografisk ambition, stor i sine moralske armbevægelser, episk i sin dramaturgi. Filmen har masser af stumfilmens karakteristiske patos og rustikke charme, men i sit tema er den usædvanligt skarp og hyperrelevant den dag i dag. ”Massen vil le sammen med dig for evigt, men de græder kun for dig en dags tid,” som det hedder i en af filmens mange svidende kommentarer.

Til at akkompagnere filmen har vi inviteret electronica-musiker Jens Berents Christiansen alias Rumpistol. Filmen præsenteres i tæt samarbejde med musik- og performance-festivalen Wundergrund. Efterfølgende drinks i Asta Bar!

Originaltitel: En søn af folket (1928) 98 min. + 10 min. Intro, Engelske mellemtekster.

Medvirkende: Eleanor Boardman, James Murray, Bert Roach, Estelle Clark