Amerikanske Jon Gibson præsenterer mesterværket ‘Visitations’ på Jazzhouse

torsdag, 14. september 2017

Jazzhouse får besøg af en sand pioner inden for amerikansk minimalisme, når Jon Gibson (Philip Glass Ensemble m.fl.) og hans ensemble optræder med mesterværket ‘Visitations’, der oprindelig udkom i 1973. Værket udvides med visning af Gibsons 16 mm-film ‘One Way’. Arrangementet præsenteres i samarbejde med CPH PIX & G((o))ng Tomorrow.

Skønt amerikanske Jon Gibson ikke hører til de mest berømte navne inden for den amerikanske minimalisme-strømning, skal man ikke grave mange spadestik, før det viser sig at han har været med til at lægge nogle af de helt centrale grundsten for genren. Gibson, der er født i 1940, var således med til at grundlægge et af minimalismens absolutte mesterensembler, Philip Glass Ensemble, som han har optrådt med i 45 år.

Jon Gibson har ligeledes medvirket på premieren af Terry Rileys hovedværk, ‘In C’ og på flere af Steve Reichs skelsættende kompositioner, samt på flere af Arthur Russels plader og også samarbejdet med navne som La Monte Young, Harold Budd og Ravi Shankar.

Han er dog også en markant komponist i egen ret og kendes ikke mindst for det banebrydende debutalbum ‘Visitations’, der udkom på Philip Glass’ label Chatham Square i 1973 og som betragtes som et hovedværk i minimalismen. En plade, der bygger på mange af minimalismens grundideer, men som i høj grad også peger frem mod ambientmusikken med bl.a. brugen af field recordings og langstrakte droner, der har fået kritikere til at sammenligne det med musik af Cluster, Phil Niblock og Harold Budd.

Jon Gibson der, som Terry Riley, spiller fløjte og saxofon, var i udgangspunktet inspireret af jazzen og nævner selv Chet Baker, Art Pepper m.fl. som tidlige inspirationer. Snart blev han dog optaget af avantgarde-komponister som John Cage, Karlheinz Stockhausen og Cornelius Cardew, og som Riley blev han også rundet af San Franciscos fritænker-miljø. ‘Visitations’ bærer også præg af indflydelsen fra 60’ernes gryende New Age-bevægelse med de meditative fløjtelyde, gonger og inspiration fra reallyde som fuglesang og andre naturlyde. Som en særlig krølle på pladens tilblivelseshistorie blev den indspillet i John Lennons hjemmestudie.

Netop ‘Visitations’ er genstand for det ensemble, som Gibson nu har samlet, og som gæster Jazzhouse til september. Ensemblet genfortolker ‘Visitations’ omarrangeret for modular synths. Med sig har Gibson bl.a. John Also Bennett og George Bennett fra Kranky-projektet Forma. Som noget særligt opføres musikken til en screening af Gibsons egen 16 mm-eksperimentalfilm ‘One Way’, der også stammer fra 70’erne og som præsenteres som et rituelt road trip gennem hypnotiske amerikanske ørkenlandskaber. Der bliver altså tale om en aften, som i både billede og lyd fører én dybt ind i den amerikanske minimalismes hjerte.

Dagen før koncerten har du mulighed for at møde Jon Gibson til en artist talk. Det sker på Peryton den 13. september kl. 17:00-19:00. Læs mere her.

‘Visitations’
Torsdag 14. september
Dørene åbner: kl. 19:00
Koncerten starter: kl. 20:00
Pris: 160 dkk inkl. gebyr
Medarrangører: CPH PIX & G((o))ng Tomorrow

Læs mere her

Hør lyden af Jon Gibsons ‘Visitations I & II’ + ‘Thirties’ her