Klangskulptur i Jazzhouse

fredag, 11. november 2016

Niels Lyhne LØkkegaard - hihat3 Foto - Thomas Dyrholm

 

Bevæg dig rundt blandt levende klangskulpturer i Jazzhouses mange rum, og følg med ud i instrumenternes grænseland, når G((o))ng Tomorrow præsenterer den første store portrætkoncert af Niels Lyhne Løkkegaard med hans visionære SOUND X SOUND projekt. Oplev et super æstetisk kunstprojekt – en slags grundforskning i mangedoblinger af live lyd med Løkkegaards store mono-værker for 18 klarinetter, 10 hihats, 8 blokfløjter og 30 tunere.

SOUND X SOUND manifesterer sig i en række 7″ vinyler, hvor komponisten udforsker ét instrument på hver udgivelse, f.eks. otte blokfløjter, 16 triangler, ni klaverer eller 30 kromatiske tunere – det enkelte instrument mangedobles altså og giver os dermed lejlighed til at nærstudere instrumentets muligheder.

Niels Lyhne Løkkegaard ser sit kompositoriske arbejde som en art grundforskning i lyd. Ligesom en geolog indsamler sten, sorterer dem og sikrer dem for eftertiden, prøver han at indfange lyden af forskellige instrumenter i deres naturlige habitat, uden kultur og koder.

Det er Løkkegaards ønske at lagre denne udforskning af instrumenterne på en række 7” vinyler, meget lig den guldbelagte kobber-LP, som rumsonden Voyager 1 bragte med sig ud i rummet i 1977, hvorpå man lagrede det, man mente udgjorde essensen af jorden og menneskeheden. Således vil essensen af de forskellige instrumenter være bevaret for eftertiden, hvert på et lille mini-album, som en art præparat af lyde, der vil kunne afspilles nu – og i fremtiden.

Ligesom at lyden af det individuelle instrument overskrides i den kollektive sammensmeltning, rummer SOUND X SOUND-projektet også en grænseoverskridende social dimension. På tværs af genreskel opstår der således, i selve skabelsen af SOUND X SOUND serien, et musikalsk eller lydligt felt, hvor forskellige typer af musikere med hver deres teknikker kan mødes.
Et konstruktivt nulpunkt, hvor de forskellige genrers fine fornemmelser sættes til side frem for en konkret undersøgelse af lyden.

Koncerten på G((o))ng Tomorrow bliver kulminationen på SOUND X SOUND-projektet, og publikum får lejlighed til at opleve en række af de udgivne værker live – og med live menes der LIVE: Mangedoblingen af de mange instrumenter sker nemlig ikke ved hjælp af flere indspilninger foretaget over tid, men spilles derimod af ét stort ensemble – tilpasset det enkelte værk, så det f.eks. består af 18 klarinettister eller 10 hi-hat-spillende perkussionister. Værkerne opføres på forskellige locations rundt om i Jazzhouse, og opstillingen af de mange instrumenter vil udgøre performative klangskulpturer i rummet.

Det spektakulære projekt rundes af med et spritnyt værk, skrevet til lejligheden.

Niels Lyhne Løkkegaard (f.1979) er uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium og Kunstakademiets Arkitektskole, og har en længere række værker og udgivelser bag sig. Lyhne Løkkegaard blev præmieret af statens kunstfond 2007 og modtog Leonie Sonnings talentstipendium i 2006. I 2013 skabte han lydsiden til MoMA’s René Magritte udstilling The Mystery of the Ordinary.

Fredag 11/11
Jazzhouse, Niels Hemmingsensgade 10

21.00 Niels Lyhne Løkkegaard SOUND X SOUND

Billetter 100 kr / Køb din billet på Billetlugen

Præsenteres i samarbejde med Jazzhouse og Niels Lyhne Løkkegaard

Tilmeld dig facebook-eventet her

Læs mere om Niels Lyhne Løkkegaard her

SOUND X SOUND takker for økonomisk støtte fra DJBFA, Oticon Fonden og Kbh. kommune.