Den russiske revolution kommer

søndag, 4. december 2016

Stillbillede fra 'Oktober'

Oplev Sergej Eisensteins revolutionsmesterværk, stumfilmen Oktober, med levende musik af to af Tysklands største impro-stjerner: Axel Dörner og Burkhard Beins.

Oplev to eminente improvisatorer i aktion, mens den russiske revolution folder sig ud for øjnene af dig. Trompetist Axel Dörner og percussionist Burkhard Beins kaster improviserende toner over Eisensteins mesterlige ‘Oktober’ søndag den 4. december i Cinemateket.

Oktober er Eisensteins virtuose hyldest til den russiske revolution i 1917 – en billedstorm med virtuose masse-scener, et smittende propagandistisk drive og en udtalt sans for at male med silhuetter og komposioner. Filmen rummer også en del scener med revolutionshelten Lenin, som efterfølgeren Stalin ikke fandt passende ti år senere!

Eisenstein lavede på trods af sin særstatus i russisk film kun i alt seks film, hvoraf størstedelen af dem blev stærkt censureret og grundigt overvåget af den stalinistiske statscensur. Oktober er ingen undtagelse. Godt en tredjedel af det oprindelige filmmateriale blev, efter befaling fra Stalin, klippet fra, bl.a. en længere offentlig tale af Lenin med begrundelsen: “Lenins liberalisme er ikke længere holdbar”. Det var ikke blot i hjemlandet, at filmen led under censurens skarpe saks, også i bl.a. USA og England blev den kraftigt censureret, fordi man mente, at den på problematisk vis var at sammenligne med kommunistisk propaganda. Intet kunne være mere korrekt …

Stumfilmskoncert: ‘Oktober’ med Axel Dörner og Burkhard Beins
SØN 24/12 kl. 19.30
Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Køb billet

Præsenteres i samarbejde med Cinemateket og Goethe-Institut Dänemark.

goethe