23.05 STUMFILM MED LIVE-LYD: STUDENTEN FRA PRAG

Cinemateket billForvent eksperimenterende beats, synthesizere, pedal-effekter og nye bevidsthedstilstande, når Cinemateket og Wundergrund On Tour bringer tre kunstnere fra den internationale musikscene sammen for første gang. Den 23. maj vil Søs Gunver Ryberg, Cristian Vogel og Hanno Liechtmann live i biografsalen skabe en ny lydside til historiens første dobbeltgænger film, der netop er fyldt 100 år: ’Studenten fra Prag’.

Lydsiden kan vi dog kun vagt gisne om, for her er tale om tre kunstnere, der har for vane at overraske med alt fra lyden af vejskilte til blæseinstrumenter fra civilisationens randområder.

DE TRE KUNSTNERE:
SØS Gunver Ryberg: Dansk komponist, lydkunstner og performer, der arbejder i feltet mellem lydkunst og elektronisk musik. Virkelighedens rå lyde rammes ind af næste symfoniske former med sin egen ekspressivitet. Hun er blevet præmieret for sin musik og konstante vilje til at søge nye udtryk.

Cristian Vogel: Berlin-bosat komponist, musikproducer og performer, internationalt kendt for sine improvisationskoncerter, sine kompositioner til moderne dans og talrige studieproduktioner. Han har været banebrydende på den elektroniske musikscene i flere år.

Hanno Liechtmann: Producer, musiker og kurator, spiller for tiden i bands som Denseland (med David Moss og Hannes Strobl) og Groupshow (med Jan Jelinek og Andrew Pekler). På scenen bruger Leichtmann mest vintage trommemoduler og samplere samt modular system. Han står for det eksklusive label picture/disk.

Studenten fra Prag
’Studenten fra Prag’ er blevet kaldt verdens første horrorfilm og var i alt fald visionær både i tematik og teknik. Selve doppelgänger-motiver er skildret visuelt via en række fikse effekter, der giver Wegener lejlighed til – atter som den første i filmhistorien – at spille over for sig selv. Skuespilsmæssigt er det også en bemærkelsesværdig præstation. Paul Wegener fremmaner et væld af nuancer, efterhånden som rædslen tager rod i ham. I sin første store horrorrolle ses Paul Wegener (’Der Golem’) som studenten, der sælger sit spejlbillede til djævelen. Det skal man som bekendt lade være med. Hans dobbeltgænger træder ud af spejlet og hjemsøger ham, bittert og uforsonligt, mens den Faust-agtige Scapinelli (John Gottowt), ler ondskabens latter og ser tragikken folde sig ud. For filmmanuskriptet stod horrorforfatteren Hanns Heinz Ewers (’Alraune’), der igen var inspireret af en Edgar Allan Poe-novelle. Resultatet er en tysk film, der har gotikkens og skrækromantikkens dramatiske schwung og samtidig synes at foregribe 1. verdenskrigs misantropi og retningsløshed.

Instruktør: Stellan Rye, Paul Wegener
Medvirkende: Paul Wegener, John Gottowt, Grete Berger, Lyda Salmonova
Originaltitel: Der Student von Prag
Tyskland, 1913
80 min. + 15 min. Intro.
Tyske mellemtekster 

—-

Billetter kan bestilles fra Cinematekets hjemmeside her!

Arrangementet er et samarbejde mellem Wundergrund On Tour, Cinemateket og Goethe-Institut Dänemark.