Electric Habitat

torsdag, 10. november 2016

 

Ingen eksperimenterende musikelsker bør snyde sig selv for at høre saxofonist Lotte Anker præsentere sit internationalt stjernebesatte værk Electric Habitat for første gang i Danmark. Med sig på scenen har hun Thomas Lehn, Sofia Jernberg, Ikue Mori, Sten Sandell, Michael Vorfeld og Burkard Beins. Lotte Anker uropførte Electric Habitat på den prestigefyldte Donaueschinger Musiktage i 2015, og værket udforsker begreberne habitat, transformation og natur. Inden koncerten varmer svensk-etiopiske Sofia Jernberg Jazzhouse op med en sitrende soloperformance. Sofia Jernberg er en spændende og udtryksfuld vokalist og kompromisløs komponist, der gang på gang udfordrer de traditionelle forestillinger om den menneskelige stemmes formåen. Således erstatter Sofia Jernbergs performance aftenens oplæsning ved forfatter Liv Sejrbo Lidegaard og Malte Tellerup, som desværre er blevet forhindret i at deltage. 

Lotte Anker: Electric Habitat

Electric Habitat er anden del af værkerne Habitat 1 & 2, som Lotte Anker skabte til og opførte på den prestigefyldte festival Donaueschinger Musiktage i 2015 – to sammenhængende koncepter, som via improvisation udforsker en række temaer relateret til habitat, transformation og natur. Mens Habitat 1 er et akustisk trio-setup, har Habitat 2 for sekstet et mere elektronisk og akustisk udtryk, og det er dette, der bygges videre på ved koncerten i Jazzhouse.

Electric Habitat består af en gruppe yderst fremtrædende musikere og improvisatorer fra Sverige, Tyskland, USA og Danmark; nemlig Lotte Anker, saxofon, Sofia Jernberg, vokal, Sten Sandell, piano, Thomas Lehn, analog synth/elektronik, Ikue Mori, elektronik og Michael Vorfeld, perkussion. Alle musikere som, foruden at være nyskabende inden for improvisationsmusikken, trækker tråde til den ny kompositionsmusik såvel som lydkunstscenen på forskellig vis.

Habitat beskriver de forskellige elementer, som skaber levevilkår og -muligheder for forskellige arter (planter, dyr, organismer eller mennesker) i et bestemt sted, landskab eller miljø. Beskrivelsen af et habitat er komplekst og består ofte af en mosaik af mindre mikrohabitater, der udvikler sig over tid – i forskellige tempi. Et levested er ikke statisk, og selvom processer, forandring og udvikling i et bestemt habitat kan ske meget langsomt – måske gennem århundreder eller -tusinder, kan det også være et sted for pludselige afbrydelser eller konflikter og undertiden ødelæggelse og katastrofer, forårsaget af naturen eller især menneskelige aktiviteter.

Electric Habitat udforsker et komplekst, mangfoldigt og vildt landskab gennem en blanding af struktureret improvisation og mindre komponerede afsnit, men med en fastlagt, overordnet formmæssig ramme. Publikum kan opleve et univers, der bevæger sig ind og ud af både tætte og luftige teksturer – afbrudt af melodiske stumper eller samlende lyd, der igen opløses til nye teksturer. Alle instrumenter får lov at træde i karakter solistisk, og et både nærværende, konkret og magisk, drømmende lydbillede opstår i kombinationen af digital og analog elektronik i både kontrast til og sammensmeltning med de akustiske instrumenter. I stykket indgår desuden tekstafsnit med forskellige vinkler på begrebet habitat: som natur, som forfald i forvandling, som krop og som eksil-tilstand.

Saxofonist og komponist Lotte Anker bevæger sig mellem eksperimentel jazz og improvisation og ny musik. Gennem de sidste 15 år har hun været initiativtager til og bandleder i en lang række vidt roste samarbejder og orkestre, bl.a. trio med Craig Taborn og Gerald Cleaver, duo med Fred Frith og What River Ensemble. Hun har optrådt på de største festivaler i Europa, USA, Canada, Asien, Afrika og Mellemøsten sammen med kunstnere som Marilyn Crispell, Tim Berne, Okkyung Lee, Joelle Leandre, Phil Minton og mange andre. Lotte Anker har modtaget en række bestillinger og præmieringer fra Statens Kunstfond, DJBFA m.fl og var nomineret til Nordisk Råds Musikpris i 2011.

Præsenteres i samarbejde med Goethe-Institut Dänemark, Tysklands kulturinstitut i udlandet, der fremmer kendskabet til det tyske sprog og plejer internationalt kulturelt samarbejde.
Line-up: Lotte Anker, Sofia Jernberg, Sten Sandell, Thomas Lehn, Ikue Mori, Michael Vorfeld, Burkhard Beins

Sofia Jernberg soloperformance
Svensk-etiopiske Sofia Jernbergs virtuose vokalkunst kan give selv den hårdeste sjæl kuldegysninger. Torsdag aften varmer hun Jazzhouse op med en soloperformance før Danmarkspremieren på Lotte Ankers ’Electric Habitat’. Sofia Jernberg er en spændende og udtryksfuld vokalist og kompromisløs komponist, der gang på gang udfordrer de traditionelle genrer. Både improvisatorisk og i sine kompositioner eksperimenterer Jernberg med et utal af teknikker, blandt andet strubesang.

Sofia Jernberg har turneret med det flimrende Fire! Orchestra og også opført værker som Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire og Salvatore Sciarrinos kammeropera Lohengrin. I hendes kompositoriske arbejde, som er uadskilleligt fra hendes arbejde som performer, ligger fokus på at blande improvisation og komposition. Sammen med pianisten Cecilia Persson er Sofia Jernberg leder af den moderne jazzoktet Paavo, og Jernberg er desuden leder af ny musik-kvartetten The New Songs. På begge scener er hun aktiv som både sangerinde og komponist.

Torsdag 10/11
Jazzhouse, Niels Hemmingsensgade 10

20.00 Sofia Jernberg soloperformance
21.00 Lotte Anker Electric Habitat

Billetter 100 kr / Køb din billet via Billetlugen

Præsenteres i samarbejde med Møllegades Boghandel, Jazzhouse og Goethe-Institut Dänemark

goetheTilmeld dig facebook-eventet

Læs mere om Lotte Anker her