Carl Th. Dreyers Jeanne d'Arcs lidelse og død: Adrian Utley & Will Gregory

Varm op til G((o))ng Tomorrow, når Adrian Utley fra Portishead og Will Gregory fra Goldfrapp sammen med Ars Nova hylder Carl Th. Dreyers mesterværk 'Jeanne d'Arcs lidelse og død'

Bristol-legenderne Adrian Utley og Will Gregory opfører med chefdirigent Charles Hazlewood deres eget score til Carl Th. Dreyers mesterværk ’Jeanne d’Arcs lidelse og død’ (1928).

Med sig på scenen har de 6 live-musikere fra Portishead og Goldfrapp samt det internationalt kendte danske kor Ars Nova og 6 danske blæsere.

Opførelsen i DRs Koncertsal fejrer filmens 90-års jubilæum og markerer 50-året for Dreyers død i 1968. Utley og Gregory har opført deres score få gange – hver gang til bragende anmeldelser og med den absolutte anerkendelse, at de tilfører et nyt niveau til en i forvejen komplet film.

Ny-restaureret udgave

’Jeanne d’Arc’ bliver vist i den ny-restaurerede udgave fra sidste år, der med tydelighed viser Dreyers geni. Hans nærbilleder af den lidende Jeanne (Maria Falconetti) står skarpere end nogensinde før.

Tribunalet, hvor de stumme ansigter udkæmper en brutal ideologisk magtkamp, bliver i den nye version yderst skræmmende og får en aktuel undertone, der sender tanker til religiøs undertrykkelse og dissidenter i diktaturstater.

Adrian Utley (Portishead)

Adrian Utley dannede i 1991 Portishead sammen med Beth Gibbons og Geoff Barlow. Portishead er afgørende pionerer på trip-hop-scenen, og deres debutalbum ’Dummy’ (1994) betegnes som et af genrens milepæle. Portishead har udgivet 3 album og senest været på turne i 2015.

’Jeanne d’Arc’ er den eneste stumfilmklassiker, Utley har komponeret musik til.

”Det er en af mine absolutte yndlingsfilm”, fortæller Adrian Utley. ”Carl Dreyer er en af de helt store inspirationer for mig, så det er et stort privilegium, at komme til Danmark og opføre musikken.”

Will Gregory (Goldfrapp)

Will Gregory er hofkomponisten i duoen Goldfrapp, han har sammen med sangerinden Alison Goldfrapp. De har sammen udgivet 7 album – senest ’Silver Eye’ i 2017. 29. juli 2018 slutter deres verdensturne, der har varet et år.

”Der er ikke mange stumfilm, der egner sig til ny-kompositioner,” siger Will Gregory. ”Mange af dem er teatralske og uendelige slap-stick scener, som er svære at give dybde. Det forholder sig anderledes med ’Jeanne d’Arc’, der er så moderne i sit filmsprog.”

”Det er helt vildt for os, at vi får mulighed for at fejre Jeanne d’Archs 90-års jubilæum i Danmark. Filmen er en ægte mesterværk og en af filmhistoriens vigtigste film.”

Charles Hazlewood og Ars Nova

De 23 kunstnere på scenen bliver dirigeret af internationalt anerkendte Charles Hazlewood. Han har opført over 100 verdenspremierer for BBC gennem årerne – og har modtaget samtlige anerkendelser, branchen kan tilbyde. Hazlewood har et stort kendskab til den danske musikscene, og var meget præcis i sine ønsker om, at han ville arbejde med korensemblet Ars Nova.

”’Jeanne d’Arcs’ religiøse tema gav den oplagte mulighed at tilføre et kor til vores komposition,” fortæller dirigent Charles Hazlewood. ”Jeg havde et specifikt ønske om, at arbejde med Ars Nova, der er et kendt navn uden for Danmark.”