Laurie Anderson + Zeitkratzer – live

artFREQ., DR Koncerthuset og G((o))ng Tomorrow præsenterer legendariske Laurie Anderson og ensemblet Zeitkratzer i et særligt koncertformat, der kun bliver opført denne ene gang i København.

Laurie Anderson – solo og i ensemble 

Den amerikanske kunstner og legende Laurie Anderson indtager DR Koncerthuset til september, hvor du kan opleve hende både solo og i et helt unikt musikalsk samarbejde med det tyskbaserede ensemble Zeitkratzer.

Særligt repertoire i København 

Første del af koncerten gælder et nyt værk udtænkt af Anderson til netop samarbejdet med Zeitkratzer. Det bliver med ensemblet i offensiv front og Laurie Anderson som essentiel medvirkende.

I koncertens anden del præsenteres en ny version af 'The Language of the Future' - Andersons eminente værk, der er i fortløbende udvikling. Zeitkratzer medvirker som gæster i en særlig rolle, hvor der også indgår en filmisk dimension.

En tidligere version af værket er blevet beskrevet som en ”stand-up elegi, hvor hendes observationer, anekdoter og trippede historier spænder over rum, tid, politik, lingvistik og alt imellem”.

En sjælden begivenhed 

Der kun planlagt to (to!) koncerter med denne enestående konstellation mellem Laurie Anderson og Zeitkratzer – nemlig i København den 24. september og Oslo den 22. september.

Om Laurie Anderson 

Laurie Anderson er en New York-baseret komponist, sanger, musiker, performancekunstner og skuespiller. Hun regnes som elektronisk musikpioner og har præget art-rocken med sit signifikante og eksperimenterende udtryk.

Udover stemmen, som ofte manipuleres gennem teknologiske filtre, spiller hun violin og keyboards, og mestrer en række særegne og selvopfundne elektroniske instrumenter.

Laurie Anderson har tidligere samarbejdet med sværvægtere som William S. Burroughs, Peter Gabriel, Jean-Michel Jarre, John Zorn, Kronos Quartet og naturligvis Lou Reed, som hun var gift med 2008-2013. Hun har skabt en lang række afgørende albums med ’Big Science’ fra 1982 som sit første mesterværk.

Om Zeitkratzer 

Siden 1999 har Zeitkratzer opbygget et idiosynkratisk og banebrydende repertoire som spænder fra Xenakis og Stockhausen til Jim O'Rourke, Terre Thaemlitz, Carsten Nicolai (Alva Noto) og eksempelvis også værket ’Metal Machine Music’ af netop Laurie Andersons afdøde ægtemand, Lou Reed. Zeitkratzer noterede hele det berygtede støj-værk ned til mindste detalje og opførte det live sammen med Lou Reed selv.

Zeitkratzer har aldrig tidligere optrådt i Danmark.

Besætning:

Reinhold Friedl / kunstnerisk leder, piano
Frank Gratkowski /klarinet, saxofon
Hild Sofie Tafjord / valdhorn
Hilary Jeffery / trombone
Maurice de Martin / percussion
Burkhard Schlothauer / violin
Uli Phillipp / kontrabas

Samarbejdsprojektet mellem Laurie Anderson og Zeitkratzer er produceret af Ultimafestivalen, Oslo og har verdenspremiere der lørdag 22. september.