Neue Vocalsolisten & Nicolai Worsaae

Det virtuose vokalensemble Neue Vocalsolisten fra Stuttgart gæster Danmark med værker fra blandt andet Spanien, Canada og Østrig. Koncerten byder desuden på en uropførelse af danske Nicolai Worsaaes ‘Verbindung’.

Med koncerten på G((o))ng Tomorrow giver den tyske vokalgruppe en opvisning i de mange facetter, som deres vokale form for musikteater rummer. En genre som Neue Vocalsolisten har pustet nyt liv i og udviklet over de seneste 20 år.

Aftenen begynder med uropførelsen af Nicolai Worsaaes ‘Verbindung’. Et værk, som ifølge komponisten vil skabe forbindelser mellem de fem sangeres ganske forskellige “identiteter”.

- Forbindelserne ses i første omgang som et instrumentalt samspil, hvor de udøvende spiller unisont på små instrumenter så som glas og stylofon. Langsomt bliver vokale forbindelser etableret mellem sangerne, først i duetter, siden små grupperinger og mod slutningen også ”tutti-unisone- passager”. Tanken med de små instrumenter er desuden at skabe et lydligt kontrapunkt til det vokale, der enten er ganske kontrasterende i form af den forvrængede stylophone-lyd, eller også i den overtonerige glaslyd, der muligvis opleves som endnu ”renere” end stemmen, fortæller Nicolai Worsaae.
                
Neue Vocalsolisten præsenterer desuden ‘Antiqva Scriptvra’ af spanske José-María Sánchez-Verdú, som tager udgangspunkt i syv gravskrifter og fortæller historierne om længslen, begæret og også tragedierne, der gemmer sig bag disse antikke gravpladser.

Komponist Carola Bauckholt tager os på en poetisk, sanselig og humoristisk rejse gennem sin opfindsomme og sofistikerede verden af lyd i ‘Stroh’, og i ‘Moaning Maggots’ kommer østrigske Bernhard Ganders kraftfulde, gotiske lydunivers til udtryk i en duet for sopran og bas.

Aftenen bliver rundet af med ‘Notre meute’ af canadiske Gabriel Dharmoo, som her har skabt et både rørende og underholdende stykke musikteater om et ukendt folkeslag og deres udvikling fra det primitive til det civiliserede samfund.

Neue Vocalsolisten

Det tyske vokalensemble betegner sig selv som forskere, opdagelsesrejsende, eventyrere og idealister. De har samarbejdet med talrige komponister, ensembler og musikfestivaler over hele verden.

Nicolai Worsaae

Født i 1980 i København. Uddannet komponist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hans beskæftiger sig især med partiturbaseret instrumentalmusik tilsat elektroniske lydflader.

Koncerten er støttet af Goethe-Institut Dänemark.

Workshopkoncert med Neue Vokalsolisten

Dagen før, onsdag den 7. november kl. 17:00, præsenterer Neue Vokalsolisten fem uropførelser af danske komponiststuderende ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.  

De komponiststuderende har i dagene 19.-20. september været i Tyskland til en to-dages workshop med Neue Vokalsolisten, hvor skitser til nye kompositioner af Marcela Lucatelli, Mads Emil Dreyer, Esben Nordborg Møller, Fintan O’Hare og Xavier Bonfill blev gennemarbejdet og testet af ensemblets fem virtuose sangere.

Resultatet af arbejdet kan opleves ved workshopkoncerten – og der er fri entré!